Detox- en yoga 5 daagse, in Bourtange.

Schoon en energiek het voorjaar in! 

 

Na het succes van voorgaande jaren, bieden we voor de 8e keer een Detox yoga 5-daagse aan. Dit keer zal de detox plaatsvinden van 15 t/m 19 april in het mooie Bourtange.

 

Begeleid door therapeuten: 

Irma van Dort en Myrthe van der Pol

Reinigen; waarom?

Detox betekent ontgiften. Een Detox kuur is een reinigingsmethode met als doel: het handhaven van gezondheid of het voorkomen van ziekte.

Ons lichaam kan op verschillende manieren vervuild raken. Een deel van de vervuiling ontstaat door de normale celstofwisseling van ons lichaam. In een gezonde situatie kan ons lichaam deze afvalstoffen zelf afvoeren, maar soms wordt de afvoer van de gifstoffen belemmerd en kan dat aanleiding geven tot verschillende ongemakken en kwalen.

 

Een reinigingskuur kan helpen om het lichaam te ontdoen van belastende gifstoffen. We besteden in deze detoxkuur aandacht aan het beter functioneren van de uitscheidingsorganen -onder anderen door bitterzout en klysma's- waardoor het lichaam ook na de reiniging, zichzelf beter kan schoonhouden. Hierdoor is er vrijwel direct merkbaar resultaat; je vitaliteit en fysieke conditie verbeteren en kwalen als vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn, huidproblemen, spijsverteringsproblemen, spier- en gewrichtsklachten verbeteren of verdwijnen zelfs.

 

Afvalstoffen kunnen worden opgeslagen in het onderhuidse bindweefsel, het vetweefstel, spieren en gewrichten. Hierdoor kan je klachten ontwikkelen als:

 • Energietekort
 • Depressiviteit
 • Huidproblemen
 • Verlaagde weerstand
 • Frequent hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Spier- en gewrichtspijnen
 • Verhoogde stressgevoeligheid
 • Problemen om overgewicht kwijt te raken

Deze symptomen geven aan dat het tijd is voor een detox! Wanneer deze signalen genegeerd worden, zullen de klachten zich verdiepen en kunnen er ziektes ontstaan.

 

Regelmatig opschonen

Het lichaam schoonmaken van overtollige gifstoffen is dus geen overbodige luxe. In de detoxkuur die wij aanbieden, gaat de aandacht niet alleen uit naar het fysieke, maar ook naar de geest.  Vanuit de natuurgeneeskunde gaan we uit van het holisme: lichaam en geest zijn één.

 

Wat kan je verwachten?

Reinigen betekent schoonmaken en loslaten. In de vorm waarin wij de kuur aanbieden, wil het zeggen dat je bewust tijdelijk minder tot weinig eet. In deze situatie is dan minder energie nodig om je spijsvertering aan te sturen, zodat er meer ruimte over is voor het opruimen en loslaten van wat je niet meer nodig hebt cq wat niet meer bij je hoort.

 

Om daar goed aandacht aan te kunnen geven, wordt er per dag zowel in de ochtend als in de avond yoga aangeboden met korte meditatie. Ook is het mogelijk om op verschillende dagen nog extra yoga  mee te doen. Zelf al ervaring hebben met yoga is niet nodig. De yoga zal afgestemd worden op de mogelijkheden van de groep.

 

Daarnaast worden in deze dagen ook inloopuren aangeboden, waarin extra informatie gegeven wordt over wat gezonde en ongezonde voeding voor effect op je lichaam en feest heeft.

 

De detoxkuur die wij aanbieden, werkt niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel door. Door overtollige gifstoffen los te laten, kan het zelf genezend vermogen weer tot zijn recht komen en daardoor he tlichaam gezond maken en de gezondheid in stand houden. Een mooie bijkomstigheid kan zin dat je tevens wat overtollig gewicht kan kwijtraken. Een reinigingskuur zorgt voor harmonisatie in je lichaam, waardoor ook tijdens de opbouw en zelfs nog na de kuur, het gewicht gereguleerd wordt.

 

Tijdens je verblijf worden er verschillende groepsactiviteiten aangeboden waar je aan kunt deelnemen. Dit zijn onder andere:

 • Sauna
 • Hydrotherapie
 • Meditaties
 • Yoga
 • Ademoefeningen
 • Leverflush
 • Kleipakkingen
 • Wandel mogelijkheden
 • Informatie over gezonde voeding na de detoxkuur

 

Al deze activiteiten zijn vrijblijvend, je kunt deelnemen aan wat je op dat moment zou willen. Naast de groepsactiviteiten zijn er verschillende momenten waarin je persoonlijke aandacht krijgt in de vorm van coaching gesprekken, massage en voedingsadviezen. Ook bestaat de mogelijkheid om een bloesemremedie te laten samenstellen en is er natuurlijk ruimte voor vrije tijd, ontspanning en wandelen. 

 

Door een detoxkuur te doen, ben je bewust met je lichaam bezig. Hierdoor neem je zelf de verantwoording voor je gezondheid en je welbevinden.

 

Na deze kuurperiode kan je makkelijker een gezond eetpatroon vasthouden, sta je bewuster in het leven en door opschonen zal je immuunsysteem een positieve boost gekregen hebben.

 

Wanneer en waar?

De detoxkuur wordt aangeboden van maandag 15 april vanaf 12:00 uur tot en met vrijdag 19 april 16:00 uur op het terrein van Herberg de Staakenborgh, te Bourtange.

 

Het is een sfeervolle locatie, midden in de natuur met veel ruimte. Je kan de dag beginnen en/of afsluiten met yoga, iets freubelen, een heerlijke wandeling maken, tot rust komen met een boek, een heerlijke behandeling ondergaan of gewoon in het hier en nu zijn. Tijdens het detoxen zal er genoeg eigen tijd zijn om helemaal tot rust te komen. Er is voor maximaal 16 deelnemers plek en er is keuze uit 2 verschillende verblijf accomodaties.

- Luxe privé tipie met eigen douche en toilet, 8 plekken beschikbaar

- Een boerderij kamer met gedeelde douche en toilet, 8 plekken beschikbaar

Alle voeding en sappen die tijdens deze detoxkuur worden aangeboden, zijn biologisch en vers bereid.

     Prijs

De prijs van deze detoxkuur is afhankelijk voor welk verblijf je kiest

- Luxe privé tipie €675,00

Hierbij  is inbegrepen:

 • Verblijf met privé douche en toilet
 • Intake
 • 2 massage behandelingen
 • Alle aangeboden therapieën en activiteiten

 

- Boerderij kamer €575

Hierbij  is inbegrepen:

 • Verblijf met een privé kamer, gedeelde douche/wc
 • Intake
 • 2 massage behandelingen
 • Alle aangeboden therapieën en activiteiten

De intake en 2 lichaamsbehandelingen kan je declareren bij je zorgverzekeraar. Check hiervoor de voorwaarden m.b.t. natuurgeneeskunde van je aanvullende verzekering.

     Opgave

Ben je helemaal enthousiast en wil je schoon en fit het voorjaar in? Meld je dan hier aan!

Na opgave krijg je een uitgebreid vragenformulier toegestuurd. Naar aanleiding van dit vragenformulier bepalen we in overleg met jou, welke vorm van reinigen het beste bij je past.

Je krijgt 3 weken voorafgaand aan de kuur, informatie toegestuurd hoe je het beste je voeding kunt aanpassen en afbouwen. Ook zullen er natuurgeneeskundige adviezen in opgenomen zijn met betrekking tot leefstijl en reinigingsmethodes waar je thuis al mee kunt beginnen om goed voorbereid de detox in te gaan.

Aan het einde van de kuurperiode geven we adviezen en informatie mee, om de opbouwdagen goed door te kunnen komen. Het is belangrijk om je veranderde eetpatroon, je zelfbewustzijn en mogelijk een andere visie op het leven, zolang mogelijk vast te kunnen houden om er zoveel mogelijk profijt van te hebben.

     Wie zijn wij?

Irma van Dort is ruim 30 jaar natuurgeneeskundig therapeut in Groningen. Haar specialisaties zijn: lichaamsgerichte therapieën, bloesemremedies, voeding, ademhalingen en meditaties. Ze is erkend Healing meditatie docent. Daarnaast is zij docent natuurgeneeskunde op verschillende HBO opleidingen en stagedocent. Tevens heeft ze al vele jaren ervaring met het begeleiden van reinigingsweken.

 

Myrthe van der Pol heeft sinds 2018 haar eigen bedrijf voor humaan en paarden massage. Ze is opgeroeid met de positieve effecten van natuurgeneeskunde en massage en heeft hier in combinatie met haar passie voor paarden haar beroep van gemaakt. Inmiddels heeft ze haar bedrijf ook verder uitgebreid met humane massage. Het is verbluffend om te merken dat ze paarden van ruim 700 kilo kan masseren en tegelijkertijd ook kan finetunen bij de massage op mensen. Haar massages zijn een genot om te ervaren.